ШИРЕЊЕ ПРОЈЕКТА 1

Први мултипленарни догађај-Бугарска:

Кјустендил,3-4 јун 2022

Први догађај ширења пројекта YESI  у Бугарској одржан је у граду Кјустендил у периоду од 3-4 јуна 2022.

Догађају су присуствовали 78 наставника и директори из различитих градова и села југозападне Бугарске: Софија,Перник, ,Дупница,Божуриште,Борован,Мездра,костенец,Гложене,ссамоков и наравно град Кјустендил.

Први дан састојао се од 5 дана током којих су се наставници упознал са продуктима YESI пројкта и узели учешће у неколико интерактивних сесија које су симулирале реалне лекције као што је описано у YESI приручнику за грађанско васпитање .

Почели смо са активностима загревања и пробијања леда у складу са спољном температуром. Након тога су са великим задовољством на крају школске године учесници ушли у ципеле ученика,односно заменили улоге-деца и одрасли,слабовидих и њихових помагача,деца која су жртве насиља. Практичне симулационе сесије је руководила Елена лазарова и др. Проф. Силвија Цветанска .

Током другог дана наставили смо са презентацијом ресурса из  приручника за грађанско васпитање. Наставници су учествовали у две симулиране сесије из модула” Људска права-Права детета под називом” Моје право на мишљење и изражавање”, а из модуле Активно грађанство-тема је била “ Брига и поштовање према животињама“. Госп. Венета Јорданова, која је пилотрала приручник са својим ученицима је такође поделила своје искуство. Рекла је учесницима догађаја да су њени четвртаци инспирисани ресурсима обуке “Активно грађанство и волонтери” спровели практичне активности за подршку избеглцама из Украјине.скупили су новац продајући своје цртеже,извели неке музичке перформансе и продавали чашице са шљивама(да, шљиве су скупљали из оближњих башти). Њихова кампања је освојила срца пролазника испред цркве “Свети седмочисленици” у Софији. Кампања је резултирала скупљањем мање суме новца за децу,контактирали су глумца Алекса Алексиева који је подржао њихов рад и  одлучили да тим новцем помогну деци из Украјине. Емотивни тренутак је био посебно јак ,али свему дође крај. Растали смо се задовољни и пуни нових идеја.