Срещи на екипа

ОБУЧЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ: ПЪРВА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „МОЯТА ЕВРОПА – ТВОЯТА ЕВРОПА – ТВОЯТ ГЛАС“

Фондация ПРОСВЕТА-СОФИЯ е координатор на нов проект по програма ЕРАЗЪМ+ с партньори Instituto Politecnico de Santarem (Португалия), Center for non-formal education (Гърция), Altius Foundation (Испания),  University of Social Sciences (Полша), училищен инспекторат в област Долж (Румъния), 17 СУ “Дамян Груев“ (София), ОУ „Братя Миладинови“ (Бургас) и 54 СУ “Св. Иван Рилски“ (София). Това са организации, които имат солидна експериза и опит в създаването на обучителни ресурси за училищното образование, както и в провеждането на обучения на учители и ученици.

Проектът има за цел да подпомогне учениците да станат по-отворени към многообразието на света около нас, да разбират и уважават различията между хората и да оценяват многообразието на съвременна Европа като богатство.

За тази цел проектът ще надгради създадения Наръчник за учителя в рамките на проект “Другостта“ (2015-2018) по програма Еразъм+, и ще разшири обхвата на провеждане на тренинги за учениците в нови държави (Испания, Румъния и Полша). Учителите ще получат набор от ресурси, свързани с човешките права, многообразието и активното гражданство. Те ще бъдат обучени как да използват Наръчника. В рамките на две учебни години – 2019/20 и 2020/21 – в над 280 класни стаи ще бъдат провеждани регулярни занятия с помощта на разработените обучителни ресурси.

Партньорите по проекта се срещнаха на 7 декември в София, за да дадат официален старт на проекта, да обсъдят заедно някои организационни и методологични аспекти и да се договорят за следващите стъпки, които трябва да се предприемат.

През следващите месеци ще бъдат надградени създадените обучителни ресурси в рамките на проект „Другостта“, те ще бъдат преведени на новите езици на партньорството (испански, румънски и полски) и ще бъдат създадени допълнителни уроци във всеки от трите модула.

Първото съвместно обучение на учители ще бъде проведено преди началото на новата учебна година 2019/20 в гр. Крайова, Румъния. В него ще вземат участие над 30 учители и обучители от всички партньорски организации, които след това ще провеждат обучения с учениците си или други учители през цялата учебна година.

В рамките на 3-годишния активен живот на проекта ще бъдат проведени обучения на над 280 учители и повече от 4000 ученици.

Проектът се финансира по програма Еразъм +, Ключова дейност 2 – Стратегически партньорства в училищното образование за създаване на иновации и обмен на добри практики.


Calender

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Language